W minioną sobotę w urokliwej Bazie Noclegowej w Kotuszu odbyło się I Święto Pieczonej Pyry Gminy Kamieniec. Którego organizatorami byli : społeczność Kotusza, Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna oraz Wójt Gminy pan Piotr Halasz.
Celem wydarzenia było kultywowanie zapomnianych zwyczajów i tradycji ludowych wpisanych w polską kulturę, tworzących narodową tożsamość, zwiększenie wiedzy o nich i historii naszego regionu, a nade wszystko integracja środowiska lokalnego.
Impreza rozpoczęła się od rajdu rowerowego pod przewodnictwem pana Romana Kędzierskiego ze startem przy Wielkopolskich Piramidach w Łękach Małych i metą w Kotuszu. Po przybyciu na metę rowerzyści, a w wśród nich przedstawiciele trzech pokoleń, zostali poczęstowani ziemniakami i kiełbasą pieczonymi i smażoną w ognisku. O 1400 teren klimatycznego schroniska zaczął się zaludniać. Przybyli mieszkańcy z wielu miejscowości Gminy wzięli udział w wielu konkurencjach i zawodach, raczyli się smakami polskiej kuchni, w tym: pyrami z ogórkiem, zupą i kompotem z dyni, słodkościami i kawą. Atrakcją przedsięwzięcia były wystawy przygotowane w pięknym wnętrzu budynku. Tutaj swoje prace plastyczne wystawiła młoda mieszkanka Kotusza Roksana Figlarz oraz pan Kędzierski wystawił piękne poroża jeleni. Strażacy z Kotusza sprawili ogromną radość dzieciom, które skorzystały z przejażdżki wozem strażackim.
W konkursach sportowych przygotowanych przez pana Stefana Strażyńskiego wzięło udział wielu chętnych, dzieci, młodzieży i seniorów, dla których przygotowano dyplomy i nagrody książkowe ufundowane przez Centrum:(slalom z przeszkodami, rzucanie pyrą do celu, rzut kaloszem, kopanie piłki do celu, bieg w workach)
Ogromnym powodzeniem cieszyły się zawody w strzelaniu z wiatrówki prowadzone prze LOK Kamieniec w trzech kategoriach: kobiety, mężczyźni i młodzież. Dla zwycięzców piękne puchary ufundował pan Wójt.
I miejsce w kategorii mężczyzn – p. Jacek Szymkowiak
I miejsce w kategorii kobiet – p. Ilona Figlarz
I miejsce w kategorii młodzieży poniżej osiemnastu lat – p. Piotr Glinka
„Święto Pieczonej Pyry” nie mogło się obyć bez konkursu kulinarnego na oryginalną potrawę z ziemniaków i dyni. Jury w składzie: p. Elżbieta Franek. Maria Wiśniewska i Honorata Prałat przyznało następujące wyróżnienia:
- p. Monika Szałek
- p. Danuta Gabryelska
- KGW Kotusz
- p. Bożena Szymkowiak
Wiele pozytywnych emocji i zdrowej rywalizacji wzbudzały konkursy na największą pyrę i dynię. Komisyjne ważenie pod bacznym okiem p. Kędzierskiego odbyło się ok. 1600 .
Oto zwycięzcy konkursu:
- największa dynia (32 kg) – p. Bernard Pawlisiak z Prętkowic
- największa pyra (1,45 kg) – p. Aleksandra Kurek z Wolkowa
Laureaci tej konkurencji otrzymali pamiątkowe puchary ufundowane również przez pana Wójta.
Całe popołudnie umilały zespoły: „Takie Chłopaki i …” oraz „Zgoda” działające przy Centrum Kultury w Kamieńcu pod artystycznym kierownictwem pana Wojciecha Pawlewskiego. Imprezie towarzyszyła rodzinna atmosfera, pozytywna energia i uśmiechy dzieci i dorosłych.
Piękne idee, świetna zabawa, twórcze zaangażowanie, optymizm wszystkich organizatorów pozwoliły nie tylko na realizację zamierzeń, ale również na podjęcie kolejnych inicjatyw.
Zapraszamy do Kotusza, to jedno z najpiękniejszych miejsc w naszym powiecie.